document.getElementById("myP").style.visibility = "hidden";
home  |   contact     

SUDOKU TIPS

naked single

SUDOKU TECHNIEKEN


OVERZICHT TECHNIEKEN

NAKED SINGLE

Naked Single is door zijn eenvoud een ideale sudoku techniek voor beginners. Elk vakje in een rooster maakt deel uit van een rij, een kolom en een box. Als er in een vakje maar 1 cijfer mogelijk is om geen conflict te vormen met de andere cijfers van de rij, kolom en box waartoe dit vak behoort, dan hebben we een Naked Single. We kunnen dan zonder problemen dit cijfer invullen.

Hieronder een voorbeeld van een Naked Single.

naked single

We bekijken de mogelijkheden voor vak Aa. In box 1 en in kolom a ontbreken nog 5 cijfers. In rij A mankeren slechts 4 kandidaten, nl 1 - 3 - 5 - 8.

Na het invullen van cijfer 8 in vak Aa kunnen we nog een Naked Single vinden. Deze keer in vak Ba. Het is interessant om te laten zien dat er soms meer dan 1 manier is om via redenering een ontbrekend cijfer te ontdekken.

techniek sudoku oplossen

Als we kijken naar box 1, dan ontbreken de cijfers 1 - 3 - 4 - 7. De cijfers 1 - 3 - 7 zijn reeds ingevuld in kolom a. Hierdoor is cijfer 4 de enige kandidaat voor vak Ba.

Kijken we echter naar kolom a (ipv box 1), dan ontbreken 2 - 4 - 5 - 9. De cijfers 2 - 5 - 9 bevinden zich al in box 1. We komen dus ook via deze weg tot de vaststelling dat cijfer 4 de Naked Single is voor vak Ba.


Oefenen in het vinden van een Naked Single

In onderstaande sudoku bevinden zich 2 Naked Singles. Eén in rij A en nog één in rij I. Om welk cijfer gaat het en om welke kolomplaats?

sudoku tips gevorderden

Ontdek HIER het antwoord!

sudoku tips beginners

Je bent klaar voor een nieuwe sudoku techniek. We gaan nu kennis maken met een verborgen single (= Hidden Single).

HIDDEN SINGLE